Nabídka
Produkty a služby

Mýty o zimních pneumatikách

MÝTY O ZIMNÍCH PNEUMATIKÁCH

Mýtus 1: Jsou drahé
Pravda: Cenový rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami představuje maximálně 5 %. Důvodem je, že obsahují víc přírodního kaučuku, který je dražší než syntetický.

Mýtus 2: Potřebujeme je jen na sněhu
Pravda: Zimní pneumatiky zvyšují bezpečnost jízdy při nízké teplotě v jakýchkoliv povětrnostních podmínkách, tedy i na suché vozovce. Používat by se měly, jakmile teplota klesne pod 7 °C.

Mýtus 3: Hloubka dezénu je nepodstatná
Pravda: Čím hlubší je dezén, tím mají pneumatiky na zimních vozovkách lepší vlastnosti. Nezávisle od legislativy se proto doporučuje, aby zimní pneumatiky měly minimální hloubku 4 mm.

Mýtus 4: Jsou nepohodlné
Pravda: Hlučnost zimních pneumatik se i při vysoké rychlosti na suché vozovce téměř vyrovná parametrům letních pneumatik.

Mýtus 5: Nejsou pěkné
Pravda:
Moderní zimní pneumatiky mají přitažlivý design a taky není nutné nasazovat je pouze na ocelové ráfky. Momentálně jsou v nabídce i speciální hliníkové ráfky pro zimní pneumatiky.

Mýtus 6: jsou pomalé
Pravda:
Moderní zimní pneumatiky jsou výkonné i během rychlé jízdy. Na trhu jsou dokonce speciální vysokovýkonné zimní pláště určené až do rychlosti 270 km/h.

Mýtus 7: SUV a 4×4 je nepotřebují
Pravda: I tyto automobily by měly být kvůli vyšší hmotnosti vybavené zimními pneumatikami. Ani pohon všech čtyř kol nemusí pomoct na sněhu a ledě, pokud má automobil letní pneumatiky.

Mýtus 8: Nemusí být na všech čtyřech
Pravda:
pro dosáhnutí správných jízdních vlastností je potřebné vyměnit všechny čtyři pneumatiky současně. Optimální je používat stejný typ a dezén. Použití rozdílných typů může způsobit nečekané změny v chování automobilu.
 

JAKOU PNEUMATIKU SI VYBRAT...
1. Při výběru rozměru byste měli respektovat požadavky ze strany výrobce automobilu. Technický průkaz určuje správný rozměr pneumatiky. Není to však tabu, když samotní výrobci používají pro ten samý model více rozměrů disků a profilů pneumatik.

2. Zohlednit musíte i skutečnost, jakou maximální rychlosti dosahuje vaše vozidlo a jakou má maximální přípustnou hmotnost. Podle toho je nevyhnutné vybrat pneumatiku s příslušným rychlostním a zátěžovým indexem.

3. V zimě se doporučuje obout disk o číslo užší pneumatikou. Tedy například nahradit rozměr 205 rozměrem 195. Obejdete se to i bez výměny disku. Užší pneumatika má totiž ve špatných adhezních podmínkách lepší záběr, protože na její menší styčnou plochu působí vyšší tlak.

4. V zimě je také vhodné zvolit menší disk a obout ho pneumatikou s vyšším profilem. Například namísto 17palcového disku použít 16 nebo dokonce 15palcový. Vyšší bočnice pláště lépe absorbuje nerovnosti, je odolnější vůči výmolům, ledu či obrubníkům. Chrání tím nejen podvozek vozidla, ale i samotný disk.

5. Pokud se rozhodnete koupit k zimním pneumatikám i disky, zvolte raději plechové. V porovnaní s hliníkovými jsou odolnější a pokud je poškodíte, není škoda tak velká. Ceny plechových disků jsou podstatně nižší.

6. Volbou menšího a levnějšího plechového disku a koupí užší pneumatiky s vyšším profilem navíc ušetříte. Vykompenzuje vám to cenový rozdíl mezi cenou letní a zimní pneumatiky. Zimní pláště jsou o něco dražší z důvodu vyššího podílu přírodního kaučuku.

7. Jelikož výrobci pneumatik nabízí ve stejném rozměru různé dezény a konstrukce, je při výběru velmi důležité vědět, co od pneumatiky očekáváte. Pro sportovně založené jezdce je lepší sportovně orientovaná pneumatika, pro řidiče, kteří ročně najezdí velký počet kilometrů, zase plášť s vyšším komfortem, vyšší životností nebo nižším odporem.

8. Informace o vlastnostech pneumatiky můžete získat z nových štítků, které deklarují valivý odpor, hlučnost a brzdnou dráhu na mokré vozovce. Druhou možností je sledovat podrobnější hodnocení na základe testů, které uskutečňují některé nezávislé organizace, například německý automotoklub ADAC. Tam se dozvíte i to, jak se chová pneumatika na sněhu či ledu.


CO JE TŘEBA MÍT V ZIMĚ S SEBOU...
Škrabky
Bez škrabek se v zimě jednoduše neobejdete. Jejich ceny se pohybují v desítkách korun. Pro běžné osobní vozidlo jsou však velmi praktické škrabky s rukavicí, která vás chrání před ledovou tříští či sněhem. U minivanů a vyšších terénních autech zase oceníte škrabky s teleskopickou rukojetí a tedy větším dosahem.

Rukavice
Rukavice se hodí v zimě vždy. Proč si ničit ty vlastní, když si můžete koupit speciální nepromokavé rukavice do auta, kterých vám nemusí být líto. Lépe s nimi zvládnete čištění okna, odstraňování sněhu z karosérie či čištění parkovacího místa.

Lopaty
Lopata v autě má v zimě velké výhody. Například na takové lyžovačce. Pomůže vám mnohem rychleji a komfortněji vyhrabat svoje auto zespod sněhové nadílky. Přitom lopaty pro motoristy nezabírají moc místa a jsou lehké.

Rozmrazovače
Při tuhých mrazech bývá někdy bezmocná i ta nejlepší škrabka. Pomůžou jí tekuté rozmrazovače. Ty se však dají použít nejen na sklo, ale aj na zamrznuté zámky. Pamatujte však na to, že rozmrazovač zámků odložený v zamrznutém autě je vám úplně na nic. Tekutý stěrač zas odpuzuje vlhkost z čelního skla. Speciální film nanesený na čelním okně působí na kapky jako kluziště, ze kterého je strhává nápor větru.

Nemrznoucí směs do ostřikovačů
Prodávají se v různých koncentracích. Na naše poměry postačuje, když je nemrznoucí směs odolná do –20 °C. Výhodou silných koncentrátů je, že v autě zabírají méně místa. Je možné je následně snadno zředit. Ceny nemrznoucích směsí do ostřikovačů se zvyšují přímo úměrně jejich odolnosti proti mrazu.

Nemrznoucí chladící kapalina
Pokud máte chladící soustavu dokonale těsnou a koncentrát dostatečně silný, neměli byste mít problémy s doléváním chladící kapaliny před zimou. Pro jistotu je však dobré mít vždy s sebou litr rezervní nemrznoucí chladící směsi. Vyvarujete se tak rizikových situací, při kterých může dojít k poškození chladící soustavy i celého motoru. Ceny přípravků se liší zejména podle renomé výrobce.

Palivové přísady
Nafta a zima nejsou kamarádi. Pokud se chcete vyhnout problémovým startům a nedůvěřujete kvalitě „zimní nafty“ na čerpacích stanicích, investujte do speciálních přísad. Zimní aditiva brání tvorbě parafínových krystalů při nízkých teplotách, obsahují také látky na absorpci vody a zlepšují tekutost nafty až do –33 °C. Podobné přísady existují i do benzínových motorů, ale ty nejsou na nízké teploty až tak citlivé.

Gumičky do stěračů
Náhradní gumičky do stěračů nejsou velkou investicí, a přitom vám můžou v zimě ulehčit život. Máloco vás umí totiž rozčílit víc, než ztvrdnuté či opotřebované stěrače, které nedokážu čistit čelní sklo a nechávají za sebou neprůhledné plochy. Dobrá rada zní: Vyhněte se koupi nejlevnějších gumiček, které nejsou odolné proti mrazu.

Gumové rohože
Udržet pořádek v interiérů během zimy je opravdu problematické, zvlášť když máte textilní koberce. Proti sněhu, vodě a blátu jsou však dokonale odolné gumové rohože. Dá se koupit kompletní souprava nebo jen dvojice předních gumových rohoží, která je finančně výhodná pro ty motoristy, kteří zadní sedadla nevyužívají, nebo jen velmi zřídka.

Sněhové řetězy
Řetězy v zimě možná vůbec nebudete potřebovat, ale v kritických situacích vám je budou jiní určitě závidět. Cenové spektrum závisí od komfortu obouvání a vyzouvaní řetězu. Ty nejlevnější s manuálním dopínáním stojí od 30 eur. Řetězy s rychloupínáním, automatickým dopínáním a rychloodepínatelným systémem mohou být dražší i víc jako pětinásobně.

Startovací kabely
Vám můžou v zimě ulehčit život víc, než si myslíte. Opotřebované akumulátory dokážou totiž při nízkých teplotách rychle ztratit kapacitu, nebo odejdou celkem nečekaně a bez výstrahy. S kabelem potom není problém nastartovat auto pomocí energie z cizího akumulátoru. Jen se musí najít ochotný motorista.

Exteriérová clona
Tak jako si můžete v létě chránit interiér před přehřátím pomocí interiérové clony na čelním skle, tak můžete v zimě použít exteriérovou clonu proti namrzání čelního skla. Ušetříte tím mnoho času. Ale pozor, čisté čelní sklo nestačí! Očistit je potřeba všechny okna.


ČEHO SI VŠÍMAT NA AUTĚ PŘED ZIMOU
Pneumatiky
Naše legislativa stanovuje pevné datum, kdy musí řidiči přezouvat na zimní pneumatiky. Abyste měli zimní pneumatiky 100% funkční, jejich hloubka dezénu by neměla být menší než 4 mm. Zimní pneumatiky pod 4 mm hloubky dezénu by se měly dojezdit jen v létě.

Brzdy
Brzdy jsou synonymem vaší bezpečnosti. Kontrola jejich účinku na válcích není nijaký luxus. Nesouměrný účinek brzd na levé a pravé straně vozidla vás totiž může dovést na kluzkém zimním povrchu k nebezpečnému smyku. Kromě kontroly rovnoměrnosti brzdného účinku je vhodné zkontrolovat tloušťku brzdového obložení a zkontrolovat bod varu brzdové kapaliny. Pokud je nižší než 130 °C, je třeba ji bezpodmínečně vyměnit.

Rezerva
Kontrola stavu rezervního kola určitě nezaškodí. Zejména když se chystáte na lyžovačku do zahraničí. Bez rezervy vás musí odtáhnout, a to něco stojí. Jenže i dobrá rezerva vám je na nic, pokud najednou zjistíte, že nemáte zdvihák nebo často ztracený nadstavec na bezpečnostní šroub.

Řízení
Přes zimu dostane řízení pořádně zabrat. Nevibruje váš volant? Pokud ano, zkontrolujte vyvážení kol a geometrii přední nápravy. To byste měli udělat tak či tak. Nastavení geometrie se doporučuje podstoupit po každých 10 tisících kilometrech. Kola vám zase vyváží při výměně pneumatik.

Světla
Povinné celoroční svícení a krátké zimní dny vystaví světelnou soustavu auta vyšší zátěži. Kontrola nastavení sklonu a funkčnosti světel je velmi důležitá. A to i proto, abyste neoslepovali jiné řidiče. Zvlášť když zasněžené, zledovatělé či mokré cesty způsobují množství odrazů. Nezapomeňte mít vždy u sebe náhradní žárovky, i když narovinu, jejich výměna v moderních autech je pořádným rébusem.

Motor
Kontrola množství a koncentrace nemrznoucí směsi v chladící soustavě motoru je před zimou velmi důležitá. V případě zamrznutí nedostatečně koncentrované směsi vystavujete poškození motor i chladící soustavu. Bod tuhnutí chladící kapaliny vám prověří v servise pomocí refraktometru. Příliš koncentrovaná kapalina může být také nebezpečná. Hlavně u starších vozidel, protože působí agresivně na hadice či vodní čerpadlo. V našich podmínkách stačí, když je kapalina odolná do –25 °C.

Ostřikovač
Zkontrolujte funkčnost ostřikovače, ale i to, zda máte v ostřikovači dostatek nemrznoucí kapaliny. V zimě jste bez ní prakticky bezmocní. Nešetřete a mějte u sebe aspoň jedno náhradní balení. Nejlépe koncentrát, který nezabere moc místa. Vhodné je i nastavení trysek ostřikovače, které se v zimě chovají se zimní směsí trochu jinak. Koncentrace kapaliny ostřikovače by měla být v našich podmínkách odolná do –20 °C.

Stěrače
Poškozené gumičky stěračů vás můžou v zimě pořádně naštvat. Nesetřené plochy snižují viditelnost a bezpečnost jízdy. Vyvarujte se však koupi laciných gumových lišt, které fungují první půlhodinu. Radši investujte 500 Kč do gumiček renomovaných výrobců, které jsou i při nízkých teplotách dostatečně pružné. Moderní stěrače jsou dnes vybavené integrovaným indikátorem opotřebení. Když se modrá barva gumy změní na červenou, je čas na výměnu.

Akumulátor
Nízké teploty jsou pro baterii velkou zátěží. Pomozte ji aspoň očistěním a konzervací pólových vývodů. Nezaškodí kontrola dobíjení. Pokud je akumulátor ve špatném stavu, určitě ho vyměňte. Od jeho schopností je závislá celá elektrická soustava. Ani moderní gelové bezúdržbové baterie nejsou bezproblémové. V běžných podmínkách nemusí baterie vykazovat známky špatného stavu, jen co ale klesne teplota, odejdou téměř okamžitě. Zjistit skutečný stav takého akumulátoru je možné jen v servise.

Podvozek
Při zimní prohlídce by neměla chybět kontrola stavu ochranného nátěru podvozku, ale i těsnících prvků hnací části vozidla. Jejich poškození může způsobit rychlou korozi plechu a opotřebení kloubů, protože v zimě jsou spodní části vozidla vystavené agresivní posypové soli a mechanickým „útokům“ různých posypových materiálů.


JAK JEZDIT NA ZIMNÍCH CESTÁCH

Opatrnost
Na cestu v zimním počasí si vyhraďte více času, abyste se nedostali do stresu. Před jízdou se postarejte o to, abyste neměli na oknech námrazu. Očistit škrabkou je třeba nejen čelní okno, ale i boční pro výhled do zpětných zrcátek. Nezapomeňte ani na zadní okno. S tím vám pomůže vyhřívání. Pokud je auto zasněžené, odstraňte sníh z celé karoserie, aby se vám při brždění nesklouznul ze střechy na přední okno, ale i proto, abyste odletujícími kusy sněhu či ledu nezpůsobili nepříjemnosti jiným řidičům. Respektujte svoje schopnosti a s rezervou berte schopnosti ostatních řidičů. Udržujte větší odstup od vozidel před vámi. Jezděte pomaleji, vyvarujte se prudké akcelerace, náhlého brždění a prudkých změn směru jízdy.

Brždění
Před samotným bržděním se snažte odhadnout brzdnou dráhu i s dostatečnou rezervou. Snažte se využívat nejen pedál brzdy, ale i brzdný účinek motoru. Brzděte pozvolna, aby nedošlo k zablokování kol a ztrátě kontroly nad vozidlem. Pokud se kola zablokují, okamžitě uvolněte brzdový pedál, aby se trakce obnovila a potom brzděte znovu. Ale pozor, co nejplynuleji! I za těchto okolností se snažte brzdit stále motorem, tedy nevyšlapujte spojkový pedál. Řidiči s ABS to mají jednodušší, maximální míru brždění bez zablokování kol za ně odhadne elektronika. Při jízdě z kopce zařaďte nižší převodový stupeň, jako byste použili při suchém počasí. To vám umožní naplno využít brzdný účinek motoru.

Rozjezd a akcelerace
Aby bylo riziko prokluzu při rozjezdu co nejnižší, je potřebné akcelerovat co nejplynuleji. Když začnou hnané přední kola prokluzovat, stává se vozidlo směrově neovladatelné. Při zadním náhonu má zase vozidlo tendenci vychýlit zadní část do boku. V takovém případě uberte plyn, aby se obnovila trakce. Při jízdě do svahu zařaďte radši vyšší převodový stupeň, a to ten, který byste použili při jízdě za suchého počasí. Řidiči s protiskluzovým systémem TCS to mají opět jednodušší, o přibrždění prokluzujících kol se postará elektronika.

Průjezd zatáčkami
Před vjezdem do zatáčky zpomalte na požadovanou rychlost, tedy ještě v přímém směru jízdy! Samotný přejezd zatáčky by měl proběhnout konstantním plynulým pohybem volantu, abyste změnou poloměru nezvyšovali riziko vzniku příčného smyku. Pokud to není nutné, v zatáčce už nebrzděte ani nepřidávejte. Když přední kola ztratí při průjezdu zatáčkou trakci (nedotáčivý smyk), okamžitě uvolněte pedál plynu bez vyšlápnutí spojkového pedálu, aby se trakce obnovila a mírně uvolněte řízení. Ztratí-li vozidlo s předním náhonem stabilitu na zadních kolech (přetáčivý smyk), ale trakce předních kol je v pořádku, je nutné okamžitě mírně přidat plyn a otočit volantem ve směru vychýlení zadních kol. V žádném případě nesmíte brzdit, protože by se tím nerovnováha ještě zvýšila. Při zadním náhonu je třeba plyn naopak ubrat, abyste zadní část ještě víc nevychýlili. Majitelé aut vybavených elektronickým stabilizačním systémem ESP (ESC, VSC…) to mají jednodušší, o všechno se postará elektronika.


JAK SPRÁVNĚ ZVOLIT PNEUMATIKY A DISKY

Pneumatiky pro daný typ vozidla určuje vždy výrobce vozidla ve spolupráci s výrobcem pneumatik, přičemž je přípustné používat pneumatiky s vyššími kategoriemi rychlostí, např. ‘H’ namísto ‘S’. Stejně tak je povolený i vyšší index nosnosti, např. 82 namísto 80. Při změně pláště za jiný rozměr je třeba dodržet zákonné předpisy, t.j. změna musí být zaznamenaná v technickém průkazu vozidla.
Optimálních jízdních vlastností vozidla je možné dosáhnout pouze s pneumatikami stejného druhu. To znamená, že na vozidle můžou být (s výjimkou nouzového dojezdu) současně použité jen pneumatiky stejného rozměru a konstrukce, přičemž na stejné nápravě mohou být tzv. stejné pneumatiky (t.j. pneumatiky stejného rozměru, konstrukce, druhu dezénu a značky). Konstrukcí osobních plášťů v tomto případě je myšlená konstrukce diagonální, radial-textil (kostra i nárazník jsou z textilních kordů) a radial-steel (kostra – textilní kord, nárazník – ocelový kord). Vzájemná kombinace pláště těchto konstrukcí na vozidle není dovolená.
V případě zimních pneumatik M+S doporučujeme z bezpečnostních důvodů používat tyto vždy na celém vozidle, nejen na jedné nápravě. Vzájemnou kombinací zimních pneumatik s letními lze akceptovat jen v případě, kdy zbytková hloubka drážky zimního dezénu <4 mm, t.j. hranice, kdy zimní pneumatika ztrácí své speciální zimní vlastnosti. Změna pláště vyžaduje velmi často i změnu diskových kol. Proto i volbu diskových kol je třeba provádět podle doporučení výrobce a jejich změnu také zaznamenat v technickém průkazu vozidla.

Zdroj: www.barum.cz


Vyberte preferovanou prodejnu
Zavřít